Not Connecting

If BirdieSync 2.x constantly replaces your girlfriend's photo with your mother's one, this forum is for you...
Post Reply
silentstones
Posts: 1
Joined: Thu Jan 28, 2010 4:06 am

Not Connecting

Post by silentstones » Thu Jan 28, 2010 4:10 am

Hi. I can't find anything on the forum addressing this, so here is my problem:

BirdieSync will not connect to my device. Everything works perfectly during installation... BirdieSync recognizes my phone, loads the cab and completes the installation. The option tab automatically opens as I launch Thunderbird/Lightning, and I select the settings, including time zone. I then launch BirdieSync, only to find all options grayed out in the BirdieSync window, and it states: "no mobile device connected." (All the while, ActiveSync is still connected and working.)

I've made three attempts to install and re-install the program. I've tried it with the "enable advanced network functionality" checked AND unchecked (on my mobile -- settings -- connections -- USB to PC).

On one of the attempts, my mobile gave me this error message:
"We're sorry. A problem has occurred with BirdieSync.exe." (with an option to send the error data to Microsoft.)

I'm running: Windows XP, ActiveSync 4.5, Thunderbird 3.0.1, Lightning 0.9 and BirdieSync 2.0.0.0

My mobile: Verizon Wireless HTC SMT5800 with Smartphone 6.0.

Please advise. Thank you!

Birdy
Site Admin
Posts: 3015
Joined: Tue Apr 18, 2006 11:43 am
Contact:

Re: Not Connecting

Post by Birdy » Fri Jan 29, 2010 8:08 am

After analysis, it appeared that the mobile device was a smartphone (no touch screen) and was not "application unlocked" (a warning should have been displayed about it during the installation).
If other users have the same problem, ensure that your smartphone is "application unlocked" and refer to this FAQ topic if you need to unlock it.
Birdy

Mel_Blue
Posts: 2
Joined: Wed Feb 24, 2010 3:34 pm

Re: Not Connecting

Post by Mel_Blue » Wed Feb 24, 2010 3:52 pm

Well... I ve got the same problem like silentstones.
Edited the registry already, installed everything and again no connection. :|

Maybe anyone has a further idea?

Running: XP (SP3), TB 3.0, Lightning 1.0b2pre, Birdiesync 2.0.0.0.beta-s, Samsung Omnia Pro B7610, WM 6.5 Professional

Thanks for listening

Mel

Birdy
Site Admin
Posts: 3015
Joined: Tue Apr 18, 2006 11:43 am
Contact:

Re: Not Connecting

Post by Birdy » Thu Feb 25, 2010 4:46 pm

Hello Mel_Blue,

After having closed Thunderbird/Sunbird, disconnected, reconnected your mobile device and waited for the connection (at least in ActiveSync), could you send your logs with "Windows start menu/All programs/BirdieSync/Archive logs..." to support(at)birdiesync.com ?
Thanks.
Birdy

Mel_Blue
Posts: 2
Joined: Wed Feb 24, 2010 3:34 pm

Re: Not Connecting

Post by Mel_Blue » Fri Feb 26, 2010 8:37 pm

It runs now!
The mistake was simply found in the settings of the usb connection.
The right usb settings (free translation, because I have a german os) are:
general settings / usb connection / ActiveSync WITHOUT extended network function.

I found the mistake because Active Log everytime hung-up even though it found the mobile deviced connected. Trying to transfer a simple jpg-file from the phone failed too, so I realized something with the ActiveSync-connection should be wrong...

Many thanks for your patience and the "hint".

Mel

Birdy
Site Admin
Posts: 3015
Joined: Tue Apr 18, 2006 11:43 am
Contact:

Re: Not Connecting

Post by Birdy » Fri Feb 26, 2010 9:13 pm

Yes, switching from a RNDIS connection to a Serial one can generally solve connection problems (which can be caused by Firewall). I guess there was a reason if Microsoft decided to introduce this option (in Windows Mobile 6.0) to disable RNDIS connections (introduced with Windows Mobile 5.0 devices) and to use Serial connection instead (already present in previous versions of Windows Mobile). :wink:
Birdy

kircherangel
Posts: 1
Joined: Fri Mar 26, 2010 9:55 pm

Re: Not Connecting

Post by kircherangel » Fri Mar 26, 2010 10:02 pm

I just wanted to share my experience in case it helps anyone else who isn't getting this resolved. I went through all of these steps and was almost ready to give up because I was so frustrated with it. My phone was unlocked I had the reinstall several times I jumped through all the hoops and then I stumbled upon opening the archive logs and clicked on"build logs"...that opened up the boxes to click on in the sync center.
Not sure why or how but wanted to share. thanks

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests